Beleggen met het Contract For Difference

Het cfd (contract for difference)  is een betrekkelijk nieuw beleggingsinstrument. Het is echter nu al niet meer weg te denken uit beleggersland. Dit veelzijdige instrument heeft z’n plaats veroverd naast opties, turbo’s,  speeders  en sprinters en het wint nog steeds terrein. Dat is niet zo verwonderlijk als je kijkt naar de voordelen van cfd’s  ten opzichte van de andere instrumenten.

Wat is een cfd?

Een cfd is een contract wat de belegger aan gaat met de cfd broker. Het contract heeft een onderliggende waarde zoals: grondstoffen, aandelen, indices en valuta. De winst of het verlies voor de belegger is het verschil tussen de koers van de onderliggende waarde bij opening van het contract en bij sluiting daarvan. De belegger kan een long of een short positie openen. Daarmee anticipeert hij op een stijging of een daling van de onderliggende waarde.

Voordelen cfd’s

Het beleggen met cfd’s biedt veel voordelen. Zo kan de belegger met cfd’s zelf de gewenste hefboom bepalen. Wel binnen een door de broker vastgestelde bandbreedte natuurlijk. Daarnaast kan de stop loss ook door de belegger zelf bepaald en tussentijds aangepast worden. Dit is een groot voordeel ten opzichte van turbo’s, speeders en sprinters. Een ander voordeel van cfd’s is dat er in veel onderliggende waarden 5 dagen per week, 24 uur per dag kan worden gehandeld.

Risico’s

Zoals gezegd is het cfd een hefboomproduct. Dat maakt het direct een stuk risicovoller dan het direct beleggen in aandelen, indices of grondstoffen. De winsten, maar ook de verliezen lopen met cfd’s veel harder op. Een goed gedisciplineerd systeem om de verliezen te beperken is dus wel op z’n plaats bij het handelen met cfd’s. Daarnaast is het aan te bevelen dat u als belegger al enige ervaring heeft opgedaan, alvorens u met cfd’s begint.

Comments are closed.